Tenisz Blog

50 éves Martina Navratilova

Martina Subertová 1956-ban születlei kiskorában elváltak, édesanyja nem sokkal késõbb újra férjhez ment, az új férj, Miroslav Navratil lett Martina elsõ tenisz mestere, akinek nevét is felvette. Nyolcévesen döntötte el, hogy profi teniszjátékos lesz, családja pedig mindenben támogatta. 15 évesen már nem talált legyõzõre a csehszlovák nemzeti bajnokságon, egy év múlva a profik között is bemutatkozott, elsõ külföldi tornagyõzelmét a Florida állambeli Orlandóban szerezte meg.

Navratilova hamar rájött, hogy áhított céljait hazája színeiben nem lesz könnyû elérnie, ezért Amerikában maradt, ahol 1981-ben az állampolgárságot is megkapta. Nem volt könnyû alkalmazkodnia az amerikai életstílushoz, eleinte habzsolta a gyorséttermek ételeit, ami egy idõ után sportteljesítményén is nyomot hagyott. A fölös kilóktól megszabadulva aztán új szintre tudta emelni a nõi teniszt, agresszív stílusával, gyorsaságával és rendkívül jó fizikai állapotával hamar kiemelkedett a mezõnybõl. Nem véletlen, hogy az elsõ nõi mezõnyben az elsõk között váltott fa ütõrõl a grafit technológiájú rakettre.

1975-ben már két Grand Slam tornán is döntõt játszhatott, azonban mindkétszer kikapott: Ausztráliában Evonne Goolagong, a Roland Garroson pedig Chris Evert verte meg. Elsõ nagy tornagyõzelmére még három évet kellett várnia, 1978-ban Wimbledonban Chris Evertet legyõzve emelhette a magasba a gyõztesnek járó trófeát. A siker ízét még édesebbé tette, hogy Martina a világranglistán is átvette a vezetést. A wimbledoni szentélyben megszerzett címét egy évvel késõbb – ugyancsak Evert ellenében – sikerült megvédenie.

A nyolcvanas évek elejét egyértelmûen az õ neve fémjelezte, gyõzedelmeskedett Ausztráliában, a Roland Garroson és Wimbledonban is, a US Open döntõjében azonban döntõ szett rövidítésben szenvedett vereséget Tracy Austintól. Balkezes szerva-röpte játéka ellen nehezen találták a megfelelõ taktikát az ellenfelek. 1983-as “egyenlege” a mai napig hihetetlen: 86 mérkõzést nyert meg és mindössze egyet veszített el, 1982 és 1984 között csak hat mérkõzésen mehetett vesztes félként kezet nyújtani a hálóhoz.

1984-ben sikerült megcsinálnia minden teniszezõ álmát, a Grand Slamet, vagyis mind a négy nagy tornán diadalmaskodott. Ezt még két gyõzelemmel toldotta meg, így egymás után hat nagy tornán gyõzedelmeskedett. Esélye lett volna arra is, hogy egy éven belül mind a négy nagy tornát megnyerje, ám az akkor még decemberben sorra kerülõ ausztrál nyílt bajnokság elõdöntõjében vereséget szenvedett Helena Sukovától. Sukova egyébiránt Navratilova 74 meccs óta tartó veretlenségi sorozatának is véget vetett.

Párosban is halmozta a sikereket, Pam Shiverrel oldalán sorozatban nyerték a tornákat, 1983 és 1985 között 109 mérkõzésen maradtak veretlenek. Navratilova a magyar Temesvári Andreával is gyõzedelmeskedett az 1985-ös Roland Garroson. A cseh származású teniszezõ 1985 és 1987 között további hat Grand Slam gyõzelemmel gazdagodott, Wimbledonban hat éven át nem talált legyõzõre.

1987-ben mutatkoztak az elsõ jelei annak, hogy egyeduralma nem tarthat örökké, a színen ugyanis feltûnt egy ifjú német tehetség, Steffi Graf. Grafnak már ebben az évben sikerült diadalmaskodnia a francia nyílt bajnokságon, a fináléban éppen Navratilovát verte. Navratilova azonban revansot vett, s mind Wimbledonban, mind pedig a US Openen legyõzte a fiatal német játékost. Ám az idõ nem neki dolgozott, s hosszú távon nem állhatta útját Steffi Graf tenyeres-diktatúrájának. Steffi volt az, aki Navratilovát a világranglista élérõl is letaszította, hogy aztán 311 héten át vezesse azt. 1988-ban Grafnak minden sikerült, a négy nagy torna mellett a szöuli olimpiáról is aranyéremmel térhetett haza (a tenisz hosszú szünetet követõen 1988-ban lett olimpiai sportág). A sikerekhez pedig az akkor már 32 éves Navratilován át vezetett az út.

Kettõjük párharca még éveken át folytatódott, Navratilova 1990-ben aratta utolsó Grand Slam gyõzelmét egyesben, az általa oly annyira szeretett wimbledoni tornán. 1991-ben még döntõt játszhatott az amerikai nyílt bajnokságon, az elõdöntõben megverte Grafot, a fináléban azonban kapitulálnia kellett Szeles Mónika elõtt. Három évvel késõbb, közel 38 évesen még finalista volt Wimbledonban, ahol Conchita Martineztõl szenvedett vereséget.

Nem sokkal késõbb bejelentette visszavonulását, 2000-ben pedig a Tenisz Hírességeinek Csarnokába választották. “Nyugdíjas éveiben” magánéletére helyezte a hangsúlyt, a nem titkoltan biszexuális sportolónõ életrajzi könyvet jelentetett meg, amelyben nyíltan vallott szerelmi életérõl és egyes játékostársai iránt érzett vonzalmáról. Beszámolt arról is, hogy családja milyen nehezen fogadta el biszexualitását, s hogy mennyire tartott attól, hogy ez esetleg problémát jelent az amerikai állampolgárság megszerzésénél. A teniszsztár mára azonban büszkén vállalja kapcsolatait, sõt még a hazánkban is futó Will és Grace címû tévésorozatban is láthatták a nézõk a saját magát alakító sportolót. Navratilova emellett politikai témákban is aktív, jótékonykodik, alapítványokat támogat.

Mindez azonban nem elégítette ki a Colorado államban és Floridában élõ vegetáriánus teniszezõt, aki ezért 2002-ben újból teniszütõt ragadott. Visszatérése óriási szenzációt keltett, az ötvenhez közelítve még mindig nagy sikereket ért el párosban és vegyes párosban. Az ötvenet betöltve azonban, az idei US Opent követõen végleg visszavonult, s inkább a nemrég megjelent fitnesz DVD-jét reklámozza.

MTI-Panoráma