Connect with us

Connors minden idõk legjobb teniszjátékosa

Tenisz legendák

Connors minden idõk legjobb teniszjátékosa

Az amerikai Illinois állam egyik egyetemének tudósa azt állítja: választ talált arra a kérdésre, hogy ki minden idõk legjobb férfi teniszjátékosa.

Kutatásai alapján ez a cím Jimmy Connorst illeti, Rafael Nadal és Roger Federer nem került be az élmezõnybe. Filippo Radicchi a profi éra 1968-as kezdete óta lejátszott 133.261 mérkõzést elemezte, s ennek alapján állította fel sorrendjét.
A gyõztes Connors lett, aki 1974 és 1977 között összesen 160 hétig vezette a világranglistát, és rekordot jelentõ 109 tornagyõzelmet aratott, közülük nyolc Grand Slam-viadalon született. Mögötte két korábbi riválisa, Ivan Lendl és John McEnroe végzett még a képzeletbeli dobogós helyeken.

Federer, aki 2003 óta csúcsot jelentõ 16 GS-trófeát gyûjtött be, csak a hetedik lett, míg a jelenlegi világelsõ, Nadal csupán a 24. helyen áll. A férfi versenyeket szervezõ ATP elmúlt 43 évi adatait felhasználva Radicchi úgy véli, az általa használt, “diffúziós algoritmuson” alapuló rendszer sokkal objektívebben rangsorolja az egyes játékosok teljesítményét, mint a korábban használt szisztémák.

“Teljes körûen elemeztük az egyes borításokon elért eredményeket, és minden évet külön értékeltünk. – mondta Radicchi. – Ebben a rangsorban sokkal fontosabb egy egyesbeli siker egy olyan ellenféllel szemben, aki nagyon jónak számít, mint egy akármilyen gyõzelem egy ismeretlen riválissal szemben.”
Connors elsõségét a tudós azzal magyarázta, hogy a legendás amerikai játékos pályafutása szinte példátlanul hosszúra sikerült.

“Az éljátékosok közül vitathatatlanul Jimmy Connorsé volt az egyik leghosszabb és legkiegyensúlyozottabb karrier. Az év végi világranglistán megszakítás nélkül 16 évig szerepelt a top 10-ben.” – fogalmazott a kutató. A borítások “különversenyében” salakon az argentin Guillermo Vilas, füvön Connors, keménypályán pedig Andre Agassi lett a legjobb – a kutatás szerint.

metropol.hu

Több innen: Tenisz legendák

 • gyász

  Eltemették Jana Novotnát

  By

  Hétfőn, Brnóban örök nyugalomra helyezték Jana Novotnát, a csehek wimbledoni bajnok teniszezőjét, aki a rákkal vívott...

 • Tenisz legendák

  Gyász: Meghalt Jana Novotna!

  By

    Hosszan tartó, súlyos betegség után 49 éves korában elhunyt Jana Novotna, a csehek wimbledoni bajnok...

 • Tenisz legendák

  Gyász: Meghalt Pancho Segura

  By

  Életének 96. évében meghalt Pancho Segura volt világelső teniszező, Jimmy Connors felfedezője.

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat

Bulvár

Bulvár

Újabb botrány a Charlie Hebdótól

By 2018. június 24. vasárnap

Bulvár

Babos Tímea csomagjából is loptak Ferihegyen

By 2018. február 10. szombat
To Top