Tenisz Blog

Ivanisevic, Monfils és Verdasco is Budapestre érkezik

Október 29-én, szombaton negyedik alkalommal rendezik meg a Papp László Sportarénában a Tennis Classics elnevezésű gálát, amelynek sztárvendége minden idők egyik legjobb horvát játékosa, a 2001-ben Wimbledonban győztes Goran Ivanisevic lesz.

Taróczy Balázs, az esemény versenyigazgatója a szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a mostani elitből pályára lép majd a spanyol Fernando Verdasco és a francia Gaël Monfils, valamint a pároskirály amerikai Bryan testvérpár, Mike és Bob is.

A régi „nagyágyúk” közül Ivanisevic mellett az orosz Jevgenyij Kafelnyikov játékát is megcsodálhatják a teniszbarátok, és újra szórakoztatja majd a közönséget a showman Manszur Bahrami.

Az idei Tennis Classics fellépésen összesen 5 Davis-kupa-, 17 Grand Slam- és 166 tornagyőzelem „szerepel” majd a pályán, a játékosok közt lesz olimpiai bajnok, korábbi egyes és páros világelső, és a teniszezők együtt több mint 70 millió dollárnyi pénzdíjat tehettek zsebre az évek során.

Ivanisevic – három elveszített wimbledoni finálé után (1992, 1994, 1998) – 2001-ben győzött, ezzel ő az eddigi első és egyetlen teniszező, aki szabadkártyásként nyert az angol nemzetközi bajnokságon. A horvát szervakirály hosszú sérülésből tért vissza, sokan már leírták, és kezdett úgy bevonulni a tenisz históriájába, mint a legjobb teniszező, aki soha sem nyert Grand Slam-tornát. Aztán – elsősorban ágyúlövéshez hasonlatos szerváinak köszönhetően – beverekedte magát a döntőbe, ahol ötszettes csatában felülkerekedett az ausztrál Patrick Rafteren.

Kafelnyikov két GS-tornát nyert, az elsőt 1996-ban a párizsi Roland Garroson, majd három évvel később az Australian Openen is diadalmaskodott. Emellett olimpiai aranyérmet harcolt ki a sydneyi ötkarikás játékokon és 2002-ben tagja volt a Davis-kupában győztes orosz válogatottnak.

Korunk elismerten legjobb párosa, az amerikai Bryan testvérpár eddigi pályafutása során összesen 11 GS-diadalt aratott. A floridai ikerkettős állítólag a teniszvilág egyetlen olyan duója, amelynek tagjai pontosan ugyanolyan márkájú és súlyú ütővel, továbbá ugyanolyan márkájú és feszességű húrral is játszanak. S hogy tovább nehezítsék a riválisok dolgát, Bob bal-, Mike pedig jobbkezes.