Connect with us

Szávay Ágnes visszavonult!

Egyéb hír

Szávay Ágnes visszavonult!

Bejelentette visszavonulását Szávay Ágnes, aki legjobbjaként 2008 áprilisában a 13. helyen állt a női tenisz-világranglistán.

Szávay Ágnes meghozta élete legnehezebb döntését, így 14 évnyi versenyzés után nem fog többet profi versenyen pályára lépni – jelentette be közleményében a 24 éves játékos.

„Nagyon megható és megrázó pillanat ez az életemben, hiszen több mint tíz éve szinte csak a tenisz körül forog az életem. Ehhez értek, ezt szerettem csinálni, és valószínűleg ezután jött volna csak a karrierem csúcspontja, hiszen még csak huszonnégy éves vagyok. Sajnos hosszú út vezetett a döntésig, de nem tehetek mást, nem kockáztathatom az egészségemet.”

Szávay Ági 2004-ben lépett a profi tenisz színpadára, és pár évvel később üstökösként robbant a WTA-világranglistán. 2006 végén még csak a 207. volt a ranglistán, de 2007-ben már az előkelő 13. helyen jegyezték, miután megnyerte a palermói és a pekingi versenyt, a döntőig menetelt New Haven-ben és a negyeddöntőbe jutott a US Openen. Ezzel a sorozattal méltán érdemelte ki az Év Újonca címet a női teniszezők világszervezeténél (WTA) az Év Spotolója díjat pedig a magyar újságírók körében.

„Nagyon büszke vagyok a tornagyőzelmeimre és a címeimre, amelyeket nyertem. Nehéz volt, de nagyon sokat köszönhetek ennek a sportnak. Régóta érlelődött bennem a visszavonulás gondolata a sok sérülés miatt, de amióta Svájcban jártam, és megtudtam, hogy a műtéttől sem remélhetek teljes felépülést, úgy rá kellett jönnöm, hogy sajnos nincs más megoldás. Úgy gondolom, hogy a szurkolóim és mindazok, akik hisznek bennem egy százszázalékos Ágit szeretnének látni a pályán, viszont ezt senki nem tudja garantálni. Sajnos egy törött csigolyával az élsportot tovább csinálni lehetetlen. Akik mellettem voltak, tudják, hogy mindent megpróbáltam, és hogy nagyjából négy éve csak sérülésekkel játszottam. Jelenleg arra vágyom, hogy újra teljesen egészséges legyek, mert sajnos sok más problémát is okozott a folyamatos túlterheltség. Viszont bízom abban, hogy az általam megszerzett tudást és tapasztalatot át fogom tudni adni a következő nemzedéknek. Ezért nagy álmom, hogy egy tenisziskolát csináljak, és gyerekekkel foglalkozzak. Úgy hiszem, ennek most jött el az ideje, attól függetlenül, hogy nem terveztem ilyen korán a visszavonulást. Tudom, hogy ez egy nagy változás lesz az életemben, de vannak terveim, és ezt véghez is fogom vinni, úgyhogy nemsokára sokat hallanak majd a Szávay Tenisz Akadémiáról” – mondta Szávay Ágnes.

„Ezúton szeretnék köszönetet mondani a családomnak, szponzoraimnak, edzőimnek, menedzsereimnek és a szurkolóknak – különösen a Fan Clubomnak –, akik mindig mellettem álltak. Életem egyik legszebb élménye volt telt házas magyar közönség előtt döntőt játszani és nyerni, mindezt kétszer Budapesten. Bízom abban, hogy sok hazai tehetségnek is meg fog adatni ez az élmény.”
Szávay Ági öt évesen ragadott először teniszütőt, amikor szülei magukkal vitték a soltvadkerti teniszpályára. Később az Újhidy Tenisziskolában játszott Kecskeméten, majd 13 éves korában Budapestre került a Talentum Tenisz Klubba. Később a Vasasban majd az MTK-ban folytatta pályafutását, amely klubnak jelenleg is igazolt versenyzője.

„Voltak már nagy változások az életemben, hiszen mindent fel kellett adnom azért, hogy élsportoló lehessek. Ez a döntés is nagy változás lesz, de készen állok az új életre és a kihívásokra” – mondta a teniszező.

NÉVJEGY
Szávay Ágnes
Született: Kiskunhalas, 1988.12. 29.
A legjobb egyéni világranglista helyezése: 13. (2008. 04. 14.)
A legjobb páros ranglista helyezés:
22. (2007. 09. 24.)
Győztes mérkőzések száma: 155

SZÁVAI ÁGNES EREDMÉNYEI
– 8-szoros korosztályos egyéni és páros magyar bajnok
– 2-szeres felnőtt magyar bajnok
– junior Európa-bajnok
– 3-szoros junior Grand Slam-tornagyőztes (egyéni: Roland Garros, páros: Wimbledon, Roland Garros)
– 7-szeres ITF torna-győztes (3 egyéni, 4 páros)
– 7-szeres WTA torna-győztes (5 egyéni, 2 páros)
– 8-szoros WTA torna-döntős (2 egyéni, 6 páros)
– 2-szeres olimpikon (Peking, London)
– 3-szoros Federation Kupa tag (Magyar válogatott országok közötti verseny)
– 5-ször győzött le világelsőt (Venus Williams, Dinara Szafina, Victoria Azarenka, Ana Ivanovics, Jelena Jankovics)
– Grand Slam-tornán a legjobb eredményei: US Open – negyeddöntő, páros elődöntő, Roland Garros és Wimbledon – 4. forduló

DÍJAK, ELISMERÉSEK
– 2007 – Év Sportolója Díj
– 2007 – Junior Prima Primissima Díj
– 2007 – WTA Newcomer of the year (Az Év Újonca)
– 2010–2012 – A Magyar Vöröskereszt Sportolói Nagykövete
– 2008–2010 – Habitat for Humanity nemzetközi nagykövete
– 2012 – A Bátor Tábor támogatása
– 2013 – Erzsébet Tenisz Tábor vezetése

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Több innen: Egyéb hír

vegas

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat
vegas

Bulvár

To Top