Connect with us

Hazájában támadják Kvitovát

Bulvár

Hazájában támadják Kvitovát

Éles támadások kereszttüzébe került a héten Petra Kvitová, kétszeres wimbledoni bajnok cseh teniszező, miután bejelentette: tartós lakhelyét tavaly ősszel Monacóba helyezte át, hogy kevesebbet kelljen adóznia.

“Kvitovát meg kellene fosztani cseh állampolgárságától” – nyilatkozta Stanislav Huml, ismert szociáldemokrata parlamenti képviselő. Huml a Facebook közösségi portálon írt bejegyzésében azt állította, hogy Kvitová döntése “szégyen”, s adócsalásnak minősíthető.

“Petra kitűnő teniszező, de emberként nem állítható példaképnek mások elé” – mondta Daniel Rovny, prágai önkormányzati képviselő a Mladá Fronta Dnes című napilapnak.

A vélemények Kvitová döntéséről a közgazdászok körében is vitát váltottak ki. A liberális gazdasági szakértők szerint Kvitová döntése érthető, s azt nincs miért bírálni. A nagyobb állami újraelosztást támogató közgazdászok viszont azt mondják, Kvitová lépése helytelen volt, sérti az állam érdekeit.

Petra Kvitová a múlt hétvégi, második wimbledoni győzelméért mintegy 60 millió cseh korona (1 korona – 11,3 forint) értékű jutalmat kapott. Első wimbledoni diadalát 2011-ben aratta.

A cseh sajtó többsége ugyanakkor védelmébe vette a világhírű teniszcsillagot.

A Lidové Noviny című konzervatív napilap rámutatott: Kvitová hírnevet szerzett Csehországnak a világban, és sikereit nem a cseh adófizetők finanszírozták, ahogy egy-két politikus állítja, hanem azokat saját munkájának, erős akaratának köszönheti. Vele ellentétben például Huml képviselő az adófizetők pénzéből él, nem is rosszul, de róla nem mondható el, hogy bármit is tett volna Csehország elismertsége érdekében a világban.

Ivo Kaderka, a Cseh Tenisz Szövetség (CTA) elnöke szerint Kvitová nem tett mást, mint amit mások előtte már régen megtettek, de ezért senki sem bírálta őket. A legjobb cseh teniszezők – például Tomás Berdych, Radek Stepánek vagy a fiatal Lucie Safárová – már régóta Monacóban laknak. “Sajnos nálunk (Csehországban) továbbra is érvényes az a mondás, hogy a sikert nem lehet megbocsátani” – jegyezte meg Kaderka.

A Mladá Fronta Dnes emlékeztet: a volt kommunista rendszer idején két nagy cseh teniszező – Ivan Lendl és Martina Navrátilová – is elhagyta hazáját és az Egyesült Államokban telepedett le. “A szabadság iránti vágy mellett az ő döntésükben is szerepet játszottak az anyagi érdekek” – szögezi le az újság.

Kommentek

Több innen: Bulvár

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat

Bulvár

Bulvár

Újabb botrány a Charlie Hebdótól

By 2018. június 24. vasárnap

Bulvár

Babos Tímea csomagjából is loptak Ferihegyen

By 2018. február 10. szombat
To Top