Connect with us

Agassi lesz a Norbi Update új arca

Bulvár

Agassi lesz a Norbi Update új arca

Csütörtökön jelentette be Schobert Norbi, hogy a nyolc éve visszavonult amerikai teniszező, André Agassi lesz a Norbi Update reklámarca külföldön. Utánajártunk, hogy mennyi pénzt fizethet Schobert Agassinak, és vajon sikeres lehet-e a rá alapozott nemzetközi kampány.

Egy héttel ezelőtt jelentette be Schobert Norbi, hogy tőzsdére viszi a cégét. Mint mondta, a tőkebevonás a külföldi terjeszkedéshez, és az ezt megalapozó nemzetközi marketingkampányhoz kell. A reklámkampány arca André Agassi, amerikai teniszező lett, akivel három évre kötött szerződést a Norbi Update. Schobert úgy nyilatkozott, hogy a pontos reklámösszeget nem árulhatja el, de az nagyságrendileg több millió dollár volt. Annyit lehet még tudni, hogy a teljes nemzetközi marketingkampányra nagyjából évi 630 millió forintot tervez költeni a Norbi Update.

Hogy működik a nemzetközi marketing?

A sztárok és a vállalatok közötti marketingszerződéseket szakértői csapatok rakják össze, szabályozva a legapróbb részleteket is. Például, hogy a sztárnak évente hány nyilvános fellépése lesz a termék képviseletében, az eseményeken milyen céges ruhát kell viselnie logóval, mit szabad mondania, vagy hányszor kell kiejtenie a száján a termék nevét. A világsztárok általában 1-3 évre vállalják a szereplést, és nagyon sok kötelezettségük van a termékkel kapcsolatban. Nevük és életútjuk teljesen összeforr a reklámozott termékkel, cserébe viszont milliókat tehetnek zsebre dollárban.

Egy hasonló kaliberű sportoló sztár, mint Agassi nagyon sokba kerül. A végösszeg ugyanakkor sok tényezőtől függ. Meghatározza egyrészt az adott sportoló pillanatnyi piaci-hirdetési értéke, illetve az iparág, ahol a reklámozó vállalat tevékenykedik. Agassi már nem hosszú évek óta nem aktív teniszező, 2006-ban visszavonult. Bár a világban sokan ismerik a nevét, ma már inkább lefelé menő sztárnak tekinthető, akinek hirdetési értéke folyamatosan csökken. Fentiek alapján úgy becsüljük, hogy Norbi cége 1,8-2,3 millió dollárt (432-552 millió forint) fizethet Andre Agassinak évente. Ez hazai viszonyok között sok pénz, ám nemzetközi viszonylatban, és különösen Agassi hirdetési bevételeihez képest elenyésző.

Ami itthon működik, külföldön nem fog működni ugyanúgy

A Norbi Update egy feltörekvő, friss tőzsdei cég, amely csak Magyarországon és Szlovákiában ismert. A vállalkozás döntően franchise bevételekből él, azaz Norbi eladja a cége márkanevét, üzleti folyamatait és termékeinek forgalmazási jogát. A vevő pedig a jogokért fizet, és árulhatja a cég fogyókúrás termékeit, plusz a forgalmából évi 5-8 százalékos jutalékot lead Norbi cégének. Itthoni kiadásaik döntő része marketingtevékenységre megy el, Schobert állításai szerint évi 3-400 millió forintot költenek reklámra.

Vannak még bevételeik a Teletál Ételfutár ételkiszállításai, illetve egyedi jogdíjaik, fellépéseik után is. A tőzsdei bevezetésből – ha minden a legjobb forgatókönyv szerint alakul – 2 milliárd forint bevételre számítanak. A cég értékét a jövőbeli tevékenysége alapján 6 milliárdra becsülik, és nemzetközi szinten 800-900 milliós nyereségre számítanak 3-4 éven belül.

A Norbi-jelenség Schobert Norbert és felesége, Rubint Réka hazai média ismertségére lett felépítve. Londonban vagy Berlinben azonban nem tudnak olyan celeb-marketinget folytatni, mint itthon. Ezért logikus lépés, hogy egy külföldi sztárra építik a termékük külföldi bevezetését. Kérdés azonban, hogy egy új, nemzetközi termék bevezetéséhez elég lesz-e az évi 680 millió forint, hiszen a marketing külföldön elképesztően drága műfaj. És akkor még nem is beszéltünk a marketingtevékenység tartalmi részéről, hogy azt kik, hogyan, és milyen minőségben fogják végezni.

Agassi 50 milliárd forintot keresett eddig

Agassi 20 éves pályafutása alatt 31 millió dollárt (7,4 milliárd forint) keresett teniszeszezésből. Hirdetésekből származó bevételeit 175 millió dollárra (42 milliárd forint) becsüli egy celebek vagyonával foglalkozó lap. Agassi a fénykorában (1988-2005 között) a Nike kizárólagos reklámarca volt, csak ennek értéke 100 millió dollárra teszik. Az Adidassal 17 évig működött együtt, de arcát adta a Sega játékgyártónak, a Nescafénak, és a Tiburon nevű, luxusingatlanokkal foglalkozó ingatlanügynökségnek is.

 

forrás: hir24.hu/ fotó: index.hu

Kommentek

Több innen: Bulvár

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat

Bulvár

Bulvár

Újabb botrány a Charlie Hebdótól

By 2018. június 24. vasárnap

Bulvár

Babos Tímea csomagjából is loptak Ferihegyen

By 2018. február 10. szombat
To Top