Tenisz Blog

Davis Kupa: Legyőztük Moldáviát!

Fucsovics Márton magabiztosan, három szettben nyert a moldovai Radu Albot ellen a tenisz Davis-kupa euro-afrikai zónája II-es csoportjában, így Magyarország megnyerte a párharcot. Borsos Gábor révén aztán az utolsó meccs is a miénk lett.

A szombati ötórás thriller után vasárnap a két válogatott éljátékosa csapott össze Győrben, Fucsovics Márton (165. a világranglistán) Radul Albottal (143.) találkozott. A magyar versenyző 3:2-nél brékelt az első szettben, majd fogadóelőnyt hárítva alakította 5:2-re az állást. Fucsovics a negyedik szettlabdáját kihasználva egy újabb brékkel 6:2-re megnyerte a játszmát.

A második még simább volt, kétszer is elvette Albot szerváját, és 6:1-re hozta ezt a játszmát. A párharc legjobbja ezután sem lassított, és újabb két brékkel kezdte a harmadik szettet, amelyet 6:2-vel húzott be. A sima győzelemmel a mérkőzést is megnyertük.

„Azt hittem, én leszek a fáradtabb, de már az első pár pontnál láttam, hogy Albot nem úgy mozog, mint az előző napokban – mondta Fucsovics az MTI-nek. – Végig nyomás alatt tartottam, jöttem fel a hálóhoz, nagyon boldog vagyok, hogy győztem. Nagyszerű három napon vagyok túl, a borítás és a labda is nagyon feküdt nekem, sok pozitív élményt gyűjtöttem. Júliusban a bosnyákok ellen nehezebb dolgunk lesz, de ott is tudunk meglepetéseket okozni.”

Az utolsó egyesben megszerezte első győzelmét a Davis-kupában Borsos Gábor, így 4–1 lett a végeredmény.

Kuhárszky Zoltán kapitány – akinek a csapat névnapi ajándéknak ajánlotta a győzelmet – elmondta, az eredmény ellenére nagy csata zajlott a pályán:

„Persze én is nagyobb ellenállásra számítottam, aztán Albot egyre többet rontott, ez természetesen Marcinak is köszönhető. A bosnyákoknál van két Albot-szintû játékos is, kiegyensúlyozott csapatot alkotnak, nehéz meccsek várnak ránk.”

A magyar válogatott a 2013-as osztályozón 4–1-re kikapott Luxemburgtól a budapesti Elektromos Csarnokban, így tíz év után kiesett a II-es csoportból. Tavaly májusban aztán Szegeden kiharcolta a feljutást, így idén ismét a zóna második vonalában küzdhetett. A mostani győzelem azt jelenti, hogy július 17–19-én fogadhatjuk Bosznia-Hercegovinát, ha azt a csatát is megnyerjük, akkor szeptemberben már a zóna I-es csoportjába való feljutásért küzdhetünk.

DAVIS-KUPA
EURO-AFRIKAI ZÓNA, II-ES CSOPORT
Magyarország–Moldova 4–1 – végeredmény
Fucsovics Márton–Radu Albot 6:2, 6:1, 6:2
Borsos Gábor–Maxim Bulat 6:0, 6:3
SZOMBATI EREDMÉNY
Fucsovics Márton, Gödry Levente–Radu Albot, Andrei Ciumac 7:6, 3:6, 4:6, 7:6, 8:6
PÉNTEKI EREDMÉNYEK
Fucsovics Márton–Andrei Ciumac 6:0, 6:2, 6:3
Borsos Gábor–Radu Albot 3:6, 2:6, 5:7