Tenisz Blog

Djokovics megvédte címét Wimbledonban

Novak Djokovics nyerte a wimbledoni tenisztorna férfi egyesét, miután négy szettben legyőzte Roger Federert.

Minden tekintetben álom döntőt láthatott a wimbledoni szentéj és minden teniszrajongó, aki megnézte a mérkőzést. A világranglista helyezésük, mind a kiemelés alapján is az első és a második játékos vívta a döntőt. Arról nem is beszélve, hogy a tavalyi döntő visszavágójának is betudhattuk a finálét, amikor szintén ők játszottak a kupáért. Egy évvel ezelőtt a szerb legyőzte svájci riválisát.

A döntőig Federer simábban jutott el mint Djokovics és ahogy az elődöntően Murray-t győzte le, olyan teniszt nem mindennap lehet látni. Ám ismerve a szer világelső mentalitását, ellene az előző mérkőzésekből semmire nem lehet következtetni. A világelsőnek csak az Andersson elleni mérkőzésen rezgett a léc.

Djokovics címvédésre készül, Federer pedig 2012 óta az első Grand Slam győzelmét, összeségében pedig a 18.-at szerezné meg.

Mindkét játékosnak nemcsak, hogy rettenetesen fontos volt a győzelem, hanem téttel is bírt, hiszen Federer az esetleges nyolcadik győzelme után már egyedül vezetné a wimbledoni győzelmek rangsorát, megelőzve Sampras-t és Perry-t. Djokovics pedig a Grand Slam győzelmei gyarapításával olyan legendákat előzne meg, mint Lendl illetve Agassi.

Az első szettben Federer irgalmatlan tempóban kezdett, ám Djokovics viszonylag hamar felvette a ritmust. A tie-break-ig nem történt semmi különös, azon kívül, hogy egy rendkívül magas színvonalú mérkőzés kerekedett a párharcól. A rövidítésben azonban Federer leblokkolt, nem jöttek a szervái, így a szerb simán hozta. (7:6)

A második játszmában Federer  3:2-nél elvette Djokovics adogatását, aki azonnal visszajött a hátrányból és a rövidítésig meneteltek. Az újabb tie-break ismét szerb előnyt hozott, de a 6:3-as vezetésről Djokovics 12:10-re elbukta a rövidítést és a játszmát. (6:7)

A harmadik szettben Djokovics erőre kapott és egy korai break-kel elhúzott, majd előnyét megtartva behúzta a szettet. (6:4)

A negyedik játszmában Federer játékán a fáradtság jelei mutatkoztak. Djokovic 2:2-nél el is vette riválisa adogatását, majd megnyerte a sajátját, ezzel karnyújtásnyira került a címvédéshez. Federer mindent megpróbált a végén, de nem tudta megtörni a szerbet, aki végül pályafutása 200. Grand Slam-mérkőzését megnyerve lett harmadszor Wimbledon bajnoka. (6:3)

A vasárnapi volt a 40. egymás elleni mérkőzésük, s Djokovic győzelmével alakult 20-20-ra az állás.

WIMBLEDON (26 750 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ:
Djokovic (szerb, 1.)-Federer (svájci, 2.) 7:6 (7-1), 6:7 (10-12), 6:4, 6:3