Tenisz Blog

Djokovic megalázta a címvédőt

Az évszázad legsimább Grand Slam-elődöntőjét hozta a US Openen a világelső Novak Djokovics és a címvédő Marin Cilic összecsapása. A horvát játékos kevesebb mint másfél óra alatt 6:0, 6:1, 6:2-re kikapott a 2011-es bajnoktól.

Azt azért lehetett sejteni, hogy nem a címvédő Marin Cilic lesz a világelső Novak Djokovics elleni meccs esélyese, de a 85 percig tartó mérkőzés minden várakozást felül-, vagy inkább alulmúlt.

A világelső az első játszmát 24 perc alatt 6:0-ra megnyerte, de a második szett (6:1) sem tartott sokkal tovább, a szerb játékos 53 perc után kétjátszmás előnyre tett szert. Az embernek egyáltalán nem volt olyan érzése, hogy Grand Slam-elődöntőt néz.

A harmadik szett elején Djokovics ismét brékelőnybe került, de a koncentrációját rövid ideig nem tudta szinten tartani, ütött egy kettős hibát is, így Cilic egyenlített. A 2011-es győztes ekkor összekapta magát, a következő négy játékban a 19 pontból 16-ot megnyert, és 85 perc játék után befejezte a meccset.

A kisebb bokasérüléssel bajlódó, 37 ki nem kényszerített hibát elkövető Cilic egyáltalán nem hozta ki Djokovicsból a maximumot, aki csak 16 nyerőt és három ászt ütött, és nagyobb hatékonysággal nyerte meg a labdameneteket a második szervái mögött, mint az elsőknél.

Djokovics és Cilic az évszázad legsimább Grand Slam-elődöntőjét játszotta egymással, hiszen a szerb játékos csak három játékot veszített el. A korábbi rekordot Lleyton Hewitt és Jevgenyij Kafelnyikov összecsapása tartotta, az ausztrál játékos a 2001-es US Openen 6:1, 6:2, 6:1-es győzelmet aratott az orosz kiválóság felett a legjobb négy között.

Djokovics – aki a Cilic ellen örökmérlegét 14–0-ra módosította – idén mind a négy GS-versenyen bejutott a fináléba, amit pályafutása során először mondhat el magáról.

A hatodik US Open-döntőjére készülő szerb vasárnap az ötszörös győztes Roger Federerrel vagy Stan Wawrinkával játszik, aki a Roland Garros döntőjében megverte őt.

forrás: nemzetisport.hu / fotó: bleacherreport.com/Clive Brunskill/Getty Images

US OPEN (42 300 000 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ:
Djokovics (szerb, 1.)–Cilic (horvát, 9.) 6:0, 6:1, 6:2