Tenisz Blog

Davis Kupa: Izrael legyőzésével továbbjutott a magyar csapat

A magyar csapat továbbjutott a tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában, mivel a Városligetben zajló párharc szombati párosmérkőzésén Fucsovics Márton és Gödry Levente legyőzte az izraeli duót, így 3-0-ás, behozhatatlan előnyre tett szert.

A magyar duó a párharc középső napján a Dudi Szela, Jonathan Erlich kettőssel szállt szembe a műjégpálya mellett emelt ideiglenes csarnokban, azaz Ejal Ran kapitány a tetemes hátrány ismeretében változtatott eredeti tervein, és Edan Lesem helyett csapata legjobbját, Szelát “túlóráztatta”.

A pénteken meglepetésre Nagy Péterrel szemben alulmaradt Szela párja, a 38 éves Erlich igazi párosspecialista: 2008-ban Australian Open-győztes lett honfitársa, az azóta visszavonult Andy Ram oldalán, emellett duójuk további 16 ATP-tornán nem talált legyőzőre. Egyesben mindössze 12 hivatalos mérkőzést vívott – a legutóbbit 2004-ben -, párosban viszont jelenleg is a világranglista 49. helyén áll. Fucsovics és Gödry állhatatosságát ugyanakkor kiválóan jelzi, hogy egy éve a Moldova elleni páros meccsen 5 óra 8 perces gigászi csatában, két meccslabdát hárítva nyertek Győrben.

A budapesti csatában eleinte mindenki magabiztosan hozta adogatását, parázs labdamenetek szórakoztatták a mintegy 1300 fős közönséget. Szela 6:5-nél megingott, a magyarok szettlabdához jutottak, de nem éltek vele, így jöhetett a rövidítés. Ez a hazaiak egyértelmű fölényét hozta, mindketten remekül ütöttek hátulról, így 52 perc elteltével szettelőnybe kerültek. A folytatásban 2:2-nél Szela elbukta adogatását, ám rögtön utána Fucsovics, nem sokkal később pedig Gödry is így tett, így 1 óra 27 percnél már egyenlő volt az állás.

A harmadik felvonás elején Fucsovicsot brékelték az egyre kevesebbet rontó izraeliek, hamarosan 3:0 volt “oda”, a magyar duó pedig sorozatban hét elvesztett gémnél tartott. Ekkor a meccs során először a Buenos Aires-i születésű Erlich sem tudta hozni szerváját, visszatért a remény és a feszültség is: az orosz játékvezetőnek egyre többször kellett lejönnie vitatott labdanyomok miatt. Gödryék 2:4 után egyhuzamban három játékot hoztak, de végül ez a szett is tie-breakbe torkollott. A rövidítést Erlich két rossz röptéje döntötte el, 2 és fél óra elteltével ismét a házigazdák voltak előnyben.

A negyedik játszmában a rivális megint elment 3:0-ra, majd 5:2-re, de Erlich a kulcspillanatban váratlanul elbukta szerváját. Ezt kihasználva a magyar kettős remek összjátékkal 5:5-re felzárkózott, majd nemsokára jöhetett a találkozó harmadik rövidítése. Ebben Fucsovicsék 3-0-ra is vezettek, aztán Szeláék hoztak egymás után négy pontot, majd 3 óra 37 percnél meccslabdához jutottak a magyarok. A fogadást Gödry kiütötte, de az ellenfél is elrontotta szettlabdáját, a második meccslabdát pedig Erlich a hálóba verte, így a magyarok 3 óra 40 perc elteltével már a párharc megnyerését is ünnepelhették.

Az I-es csoportban legutóbb 2000-ben szerepelt magyar válogatott – amely eddigi utolsó alkalommal 2013 áprilisában, Luxemburgtól kapott ki – ezzel két játéknapot követően 3-0-ra vezet. Vasárnap délben immár tét nélküli egyes találkozókra kerül sor, egyelőre ismeretlen felállásban.

A magyarok a második fordulóban, júliusban Szlovákia csapatát fogadják.

Forrás: 24.hu

Davis Kupa, euro-afrikai zóna I-es csoport, első forduló:

Fucsovics Márton, Gödry Levente-Dudi Szela, Jonathan Erlich 7:6 (7-2), 3:6, 7:6 (7-5), 7:6 (9-7)