Tenisz Blog

Nincs kérdés, Dokovics az ász!

Novak Dokovics győzelmével fejeződött be a francia nemzetközi teniszbajnokság, miután négy szettben legyőzte Andy Murray-t.

A Roland Garros férfi egyesének döntőjét rendezték vasárnap délután Párizsban. A fináléba a világranglista első két helyezettje jutott be, így kijelenthető, hogy a papírforma érvényesült a torna során.

Mindkét teniszezőnek fontos lehetőség volt ez karrierjében, hiszen korábban egyikük sem nyerte meg a salakos Grand Slamet. Murray kilencedik, míg Novak Djokovics 12. alkalommal indult a bajnokságon. Murray először jutott be a párizsi döntőbe, míg a szerb teniszező negyedszer próbálkozott 2012, 2014 és 2015 után. Djokovics mindhárom másik Grand Slam tornán nyert már korábban, sőt jelenleg mindenhol ő a címvédő.

A két játékos nagyon jól ismeri egymást, az eddigi 33 mérkőzésükből 23-at a szerb teniszező nyert meg. Négy salakos találkozójukból háromszor Djokovics volt a jobb, viszont a 2016-os római Masters döntőjében sima két szettben Andy Murray nyert.

Az első szettben Novak Djokovics jól kezdett, azonnal elvette Murray adogatását, sőt a skót még pontot sem ütött. Azonban Djokovics ezt követően beragadt, egymás után három játszmát is bukott, így Murray 3:1-re vezetett egy adogatóelőnnyel. Ezt követően mindkét játékos hozta az adogatását a szett folyamán, így Andy Murray alig több mint háromnegyed óra alatt 6:3-ra nyerte az első szettet.

A második szett elején Murray játéka szétesett, Djokovicsnak két labdája is volt a 4:0-hoz. A skót végül hozta az adogatását, így négy játék után 3:1 volt az állás a világranglista vezetőjének. Murray ezt követően már nem nyert játékot a szettben, Djokovics 33 perc alatt 6:1-re hozta a játszmát, és egyenlített 1-1-re a szetteket tekintve.

A skót teniszező szenvedése a harmadik szettben is folytatódott, Novak Djokovics rövid idő alatt két brékelőnyt is szerzett, amellyel 4:1 volt az állás. Murraynek négy labdája is volt a 4:2-höz, de a második kiemelt nem élt a lehetőséggel, így az állás 5:1-re módosult. Ekkor kereken két órája játszott a két teniszező egymással. A következő két játékban mindkét teniszező hozta az adogatását, így a harmadik szettet Djokovics 6:2-re nyerte.

A negyedik játszma elején Djokovics kihasználta Murray gyenge játékát, és rövid idő alatt 2:0-ra elhúzott. Ekkor 4:2-ig mindkét teniszező hozta az adogatását. Ezt követően Novak Djokovics újra elvette Andy Murray adogatását, és adogathatott a győzelemért. A szerb teniszező megremegett, kettős hibát is ütött (5:3), és elvesztette a szervajátékát. 5:4-nál Djokovics újra a bajnoki címért szervált. A szerbnek 40:15-nél két meccslabdája is volt, de Murray 40:40-re egyenlített. Ezt követően Djokovics nem már hibázott és nyert. A szerb játékos három óra játékot követően 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 arányban nyerni tudott.

A szerb teniszező győzelme azt jelenti, hogy Novak Djokovics megcsinálta az úgynevezett Grand Slamet (még ha nem is egy éven belül), azaz mind a négy nagy tornát megnyerte egymás után. 1969 óta ő az első teniszező, aki egyszerre címvédő Melbourne-ben, Párizsban, Wimbledonban és New Yorkban is. Djokovics továbbra is marad a világranglista első helyén, ráadásul ő az első játékos, akinek a keresete átlépte a 100 millió dolláros határt.

forrás: faktor.hu

ROLAND GARROS, PÁRIZS (32 017 500 euró, salak)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ:
Djokovics (szerb, 1.)–Murray (brit, 2.) 3:6, 6:1, 6:2, 6:4