Connect with us

Bombameglepetés: A címvédő Djokovics kiesett Melbourne-ben

ATP

Bombameglepetés: A címvédő Djokovics kiesett Melbourne-ben

Megszületett az idei ausztrál nyílt teniszbajnokság eddigi legnagyobb meglepetése: a címvédő, hatszoros bajnok Novak Djokovic már a második fordulóban búcsúra kényszerült, miután öt szettben kikapott a világranglistán 117. üzbég Gyenyisz Istomintól.

A 30 éves üzbég szabadkártyával indult, és a korábbi öt találkozójukon egyetlen szettet tudott nyerni. A szerb 72 ki nem kényszerített hibát ütött a 4 óra 48 percig tartó meccsen.

Semmi jele nem volt, hogy Novak Djokovicnak gondot okozhat a 32 közé kerülés az Australian Openen. Gyenisz Isztomin úgy került a 128-as főtáblára, hogy megnyerte az ázsiai szabadkártyáért rendezett versenyt Kínában. Jegyezték ugyan a 33. helyen is a világranglistán (2012-ben), de az igazi áttörés, a legjobbak elleni győzelem elmaradt.

Nem az az óriásölő típus, bár nyert már David Ferrer ellen (Indian Wellsben), és verte Stan Wawrinkát (Wimbledonban). Sérülésekkel bajlódott 2016-ban, ezért esett ki az első százból. Novak Djokovic a tavalyi Roland Garros-diadala után megtorpant és szenvedett, de nem egészen két hete, Dohában szenzációs tenisszel verte a világelső Andy Murray-t. Minden arról szólt, hogy meglehet a tenisztörténeti hetedik diadala Ausztráliában.

Az elmúlt napokban már hozzászokhattunk, hogy az esélytelenebb harcos a csata elején képes kellemetlenkedni, nehéz perceket okozni. Isztomin egy 16 perces gémmel indított fogadóként, amiben összesen öt bréklabdája volt. Ekkor persze még nem lehetett tudni, hogy a párbaj alaphangját adta-e meg, vagy csak a szokásos kezdeti lelkesedés eredménye a bajuszhúzogatás. Amikor az első játszmát végül 1 óra 25 perc alatt megnyerte 7:6-ra az üzbég, már lehetett sejteni, hogy ez más lesz, mint a többi hasonló ütközet.

Ezzel együtt talán a döntő szett közepéig mindenki arra számított, hogy majd helyreáll a rend, Isztomin megremeg, összezuhan, és Djokovic túléli a váratlan kihívást. Nem így történt. A szemüvegben teniszező (a kontaktlencse nem jött be neki) Gyenyisz Isztomin elviselte, hogy a 2. szettben, 5:4-nél elment két játszmalabdája, majd a 4. felvonásban 4:1-ről visszaengedte a szerbet. Előbb a rövidítésben remekelt, majd a döntő szettben 2:2-nél brékelve nem hagyta kiénekelni a sajtot a szájából. A Rod Laver aréna közönsége nem próbálta feltámasztani a bajnokot, inkább szenzációt akart, és az esélytelenebb mögé sorakozott fel finoman.

„Minden elismerésem Gyenyiszé, elképesztően játszott. Megérdemelte a győzelmet. Nem vitás, ő volt a jobb a kiélezett pillanatokban. Képes volt rátenni egy lapáttal, és agresszívan teniszezni. Nagyszerűen, precízen adogatott. Nem sokat tudtam tenni. Természetesen nem voltam elégedett a saját teljesítményemmel, de csak gratulálhatok az ellenfelemnek, megemelem a kalapom. A harmadik játszmában jól éreztem magam, de a negyedik eleje volt az igazi fordulópont. Elkezdett jobban játszani, egyre nagyobb önbizalommal. Attól kezdve szerencsejáték volt az egész. A legutolsó pontig próbálkoztam, hittem és bíztam a fordulatban, de nem működött, vannak ilyen napok” – értékelt Novak Djokovic, aki nem akart arról beszélni, hogy alakul a programja a következő hetekben. „Fogom a táskáimat és hazamegyek. Nem tudok másra gondolni, minthogy otthon legyek a családommal” – mondta a szerb, aki példaértékű sportszerűséggel nyilatkozott a veresége után (7:6, 5:7, 2:6, 7:6, 6:4).

Novak Djokovic veresége azt is jelenti, hogy Andy Murray biztos a trónon marad az Australian Open után, sőt a következő hónapokban nem tudja elveszíteni a koronát. Az alsó ág alaposan megnyílt a szerb korai bukásával, Grigor Dimitrov lehet ennek a legnagyobb nyertese, legalább az elődöntőig.

„Hihetetlen az egész. Nem számítottam arra, ami most történik, és amit a pályán tettem. Novakot legyőzni öt játszmában, nagyszerű siker. Nem gondoltam volna, hogy képes vagyok lépést tartani vele mentálisan és fizikálisan öt szetten keresztül. Ha valaki ezt mondja nekem előtte, biztos őrültnek nézem” – mondta Gyenyisz Isztomin, aki tíz éve Moszkvában él, de azért nagyon népszerű a hazájában.

forrás: MTI

AUSTRALIAN OPEN
2. forduló (a 32 közé jutásért), férfiak:
Isztomin (üzbég) – Djokovic (szerb, 2.) 7:6 (10-8), 5:7, 2:6, 7:6 (7-5), 6:4
Raonic (kanadai, 3.) – Muller (luxemburgi) 6:3, 6:4, 7:6 (7-4)
Bautista Agut (spanyol, 13.) – Nisioka (japán) 6:2, 6:3, 6:3
Dimitrov (bolgár, 15.) – Csung (dél-koreai) 1:6, 6:4, 6:4, 6:4
Gasquet (francia, 18.) – Berlocq (argentin) 6:1, 6:1, 6:1
Ferrer (spanyol, 21.) – Escobedo (amerikai) 2:6, 6:4, 6:4, 6:2
Simon (francia, 25.) – Dutra Silva (brazil) 6:4, 6:1, 6:1
Carreno Busta (spanyol, 30.) – Edmund (brit) 6:2, 6:4, 6:2
Kohlschreiber (német, 32.) – Young (amerikai) 7:5, 6:3, 6:0
Monfils (francia, 6.) – Dolgopolov (ukrán) 6:3, 6:4, 1:6, 6:0
Goffin (belga, 11.) – Stepanek (cseh) 6:4, 6:0, 6:3
Karlovic (horvát, 20.) – Whittington (ausztrál) 6:4, 6:4, 6:4
A. Zverev (német, 24.) – Tiafoe (amerikai) 6:2, 6:3, 6:4
Paire (francia) – Fognini (olasz) 7:6 (7-3), 4:6, 6:3, 3:6, 6:3

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Continue Reading
Ez még érdekelhet...
Kommentek

Több innen: ATP

vegas

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat
vegas

Bulvár

To Top