Tenisz Blog

Fucsovics tornagyőztes és wimbledoni főtáblás!

Fucsovics Márton nyerte meg a 127 ezer euró (39 millió forint) összdíjazású füvespályás férfi tenisztornát az észak-angliai Ilkleyben.

Az ATP honlapja szerint a világranglistán 136. magyar játékos a vasárnapi döntőben az ausztrál Alex Bolttal találkozott, aki csak 438. a rangsorban, de két éve a 160. volt. Kettejük különmérlege 1-1-re állt, 2013-ban a magyar, 2015-ben pedig ellenfele nyert.

Fucsovics profi pályafutása 11. döntőjét vívta, az eddigi tízből hármat nyert meg. Az első két diadalát 2013-ban a kínai An Ningban, illetve az olaszországi Andriában aratta, majd idén júniusban Vicenzában ünnepelhetett.

A vasárnapi összecsapás első játszmájában a legelőkelőbben rangsorolt magyar férfijátékos lehengerlően teniszezett, mindössze 26 perc alatt, 6:1-gyel intézte el ellenfelét. A második szett szorosabban alakult, 3:3-ig fej-fej mellett haladt a két teniszező. Ekkor egy gyors brékváltást követően Fucsovics 4:4-nél is elvette ausztrál ellenfele adogatását, s a következő játékban ötödik mérkőzéslabdáját kihasználva megnyerte az 1 óra 10 perces finálét.

Facebook-oldala szerint a nyíregyházi teniszező az elődöntő megnyerésével a karriercsúcsot jelentő 117. helyre lépett előre, a tornagyőzelem révén pedig a 106. helyre ugrott az ATP-ranglistán. Fucsovics jövő héten a wimbledoni torna selejtezőjében lesz érdekelt.

A tornagyőzelem után Fucsovics Márton megkapta a szabadkártyát Wimbledonra.

„Igen, ott leszek a wimbledoni főtáblán – mondta nagy örömmel a világranglistán hétfőtől 107. helyezett teniszező, Fucsovics Márton a Facebook-oldalán. – Már napok óta tudtam erről az opcióról, de nem akartam nagydobra verni. Nem véletlen, hogy a végén elterültem a földön, egyrészt nagy volt a tét, másrészt így szokták csinálni a nagyok is, nem…? Életem legrangosabb trófeáját szereztem meg, nem baj, hogy jöhet egy kis pihenő, és nem kell már kedden pályára lépnem Roehamptomban, a selejtezők helyszínén. Így Wimbledonban készülhetek majd, remélhetőleg remek teniszezőkkel.”

ILKLEY, ATP-CHALLENGER TORNA (127 000 euró, fű)
DÖNTŐ:
Fucsovics–Bolt (ausztrál) 6:1, 6:4