Tenisz Blog

Wawrinka fordított Murray ellen és döntős

A 2015-ös győztes svájci Stan Wawrinka jutott be elsőként a Roland Garros döntőjébe, mivel ötszettes, négy és fél órás meccsen legyőzte a világelső brit Andy Murrayt.

A felső ágon megismétlődött a tavalyi döntő, akkor a világelső brit négy szettben legyőzte a svájcit, majd kettejük másik 2016-os meccsén az ATP-vb-n a csoportkörben két játszmában újra csak ő nyert, így 10–7-re javította az egymás elleni mérleget.

Ezúttal viszont nem kezdett fényesen, 3:4-nél elveszítette adogatását, így Wawrinka a szett megnyeréséért szerválhatott, hiába. A rövidítésben a svájci újabb esélyt kapott, 6–5-ös előnyénél azonban mindkét szerváját elveszítette, így Murray megnyerte az első felvonást (7:6, 8–6).

A másodikban Wawrinka 2:3 után ritmust váltott, sorozatban négy játékot nyerve egyenlített (3:6), majd 3:0-ra elhúzott a folytatásban.

Jött az újabb csavar, mert bár 2:3-nál Murray megint elveszítette adogatását, ezt követően visszabrékelt és ő már nem rontott, 5:5-nél pedig újabb sikeres fogadást mutatott be (7:5).

A negyedik szettben mindketten rendkívül magabiztos adogatónak bizonyultak, még csak bréklabdáig sem jutott el egyik fogadó sem, így jöhetett az újabb rövidítés, amelyben kezdetben kettesével szerezték a pontjaikat, Wawrinka 4–2-es előnyével fordultak a felek. A brit ellenállásából innentől kezdve már csak egy pontra futotta, a svájci kiharcolta a döntőt szettet (6:7, 3–7).

S innentől már nem volt kegyelem, a 20 labdamenetből 16-ot megnyerő Wawrinka rögvest két brékkel indított (0:3), és 5:0-nál a döntőért adogathatott. Ekkor Murray még egy játékot visszavett, fordításra azonban már nem volt esély, a 2015-ös győztes jutott be a fináléba (1:6).

forrás: nemzetisport.hu

ROLAND GARROS, PÁRIZS (36 000 000 euró, salak)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ:
Wawrinka (svájci, 3.)–Murray (brit, 1.) 6:7, 6:3, 5:7, 7:6, 6:1