Tenisz Blog

Fejlesztik a wimbledoni létesítményt

Százhetvenöt millió fontból (58,36 milliárd forintból) fejlesztik a wimbledoni teniszbajnokság helyszínét, az All England Tennis Clubot.

A munkálatok részeként 71 millió fontból (23,7 milliárd forintból) építenek behúzható tetőt a második számú stadion, az 1-es pálya fölé. A centerpályát már 2009-re befedhetővé tették a gyakori esőzések miatt, az 1-es pálya behúzható teteje 2019-re készül el.

A felújítási tervek között szerepel a füves pályás bajnokságra érkező játékosokat és a sajtó munkatársait egyaránt kiszolgáló Millennium Building rendbe hozatala, valamint új salak- és fedett keménypályák építése is. Az All England Tennis Club éves beszámolójából idézve a The Times című brit lap kedden arról írt, hogy a létesítménynek minden bizonnyal nem lesznek nehézségei a 175 millió fontos hitel visszafizetésével. Az HSBC bankkal kötött megállapodás 2023. július 31-én jár le.

A klub üzemeltetői 33,2 millió font nyereséget könyvelhettek el az elmúlt évben, annak ellenére is, hogy 12,6 millió fontot elbuktak külföldi fizetőeszközökben kötött szerződéseken, és 34 millió fontot be kellett fizetniük a brit teniszszövetségnek. Az All England Tennis Club öt év alatt 125 millió font (41,7 milliárd forint) bevételre számít csak a legjobb jegyek eladásából.

Az úgynevezett “debenture seats” kifejezés a center- és az 1-es pálya legjobb helyeit jelöli. Egész napra érvényesek, tulajdonosaik a külső pályákat is látogathatják velük és ezek az egyedüliek, amelyeket már a torna kezdete előtt meg lehet vásárolni. A 125 millió fontot teljes egészében a hitel visszafizetésére fordítják, kiegészítve a televíziós közvetítések jogdíjaiból és az általános jegybevételből származó összegek, valamint a sponzorpénzek egy részével.

A teniszklub nagyszabású fejlesztésének első szakasza 2015-ben zárult le annak a 75 millió fontos hitelnek a visszafizetésével, amelyből többek között befedhetővé tették a centerpályát. A következő, 132. wimbledoni teniszbajnokságot 2018. július 2. és 15. között rendezik.

forrás: MTI