Tenisz Blog

Nadal 16. Grand Slam győzelme!

A világelső spanyol Rafael Nadal nyerte meg az amerikai nemzetközi teniszbajnokságot, miután a döntőben három játszmában legyőzte a dél-afrikai Kevin Andersont.

A két teniszező a US Open fináléját megelőzően négyszer találkozott egymással, s minden összecsapásukat a spanyol nyerte. A 31 éves Anderson már azzal is pályafutása legnagyobb sikerét érte el, hogy elődöntőbe jutott, így Nadal volt a döntő toronymagas esélyese.

A mérkőzés elején Anderson tartani tudta egy ideig Nadal nyomását, de a spanyol aztán 3:3-nál felőrölte a dél-afrikait és innentől kezdve sán hozta a szettet.

A folytatásban a 203 centiméter magas Anderson egy fokkal magabiztosabban teniszezett, ám a világelső nem hagyta kibontakozni, és – főleg adogatóként – folyamatosan ellenfele gyengébbik oldalát, a fonákját kereste. A spanyol szupersztár ezúttal 3:2-nél brékelt, s előnyét a játszma végéig megőrizve közel került idei második Grand Slam-győzelméhez.

A 31 éves Nadal, aki pályafutása 23. GS-döntőjét játszotta, a harmadik játszmában már semmit nem bízott a véletlenre: rögtön 0:0-nál elvette ellenfele adogatását, ő pedig a továbbiakban is remekül szervált. Andersonnak az egész összecsapáson nem volt bréklehetősége, és csak az utolsó játékban – mikor Nadal a mérkőzésért adogatott – szerzett három pontot egy játékon belül fogadóként.

a spanyol játékos végül két és fél órás csata végén diadalmaskodott, szerezte meg harmadik bajnoki címét New Yorkban.

A világelső győzelméért 3,7 millió dollárt (942 millió forint) kap, míg a vesztes Anderson 1,8 millió dollárral (458 millió forint) vigasztalódhat.

Az idei Roland Garroson is nyertes Nadalnak ezzel immáron 16 GS-győzelme van, s az örökranglistán továbbra is csak az idén hozzá hasonlóan két nagy tornán nyertes Roger Federer előzi meg 19 elsőségével.

forrás: MTI

US OPEN, NEW YORK (50 400 000 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ:
Nadal (spanyol, 1.)–Anderson (dél-afrikai, 28.) 6:3, 6:3, 6:4