Tenisz Blog
A nap híre

Fucsovics bámulatos, Federerrel játszhat

Fucsovics Márton magyar idő szerint szombat reggel három sima játszmában legyőzte az argentin Nicolás Kickert az Ausztrál nemzetközi teniszbajnokság 3. fordulójában, így 128-as főtáblán első magyar férfiként bejutott a nyolcaddöntőbe.

A magyar játékos kedden 6:2, 6:3, 4:6, 7:5-re nyert a moldovai Radu Albot ellen, majd csütörtökön jött a szenzáció: 6:4, 7:6, 4:6, 6:2-re legyőzte a 13. kiemelt amerikai Sam Querreyt, így bejutott a legjobb 32 közé és már csak egy lépsére volt attól, hogy a nyolcaddöntőben Federerrel játszhasson.

Miután az előző este egyesben négy játszmában a francia Jo-Wilfired Tsonga ellen továbbjutó ausztrál Nick Kyrgios visszamondta a páros részvételét, egy mérkőzés kiesett a 3-as pálya műsorából, úgyhogy Fucsovics Márton és az argentin Nicolás Kicker hamarabb láthatott neki a 3. fordulós mérkőzésüknek, amire a megérkezett hidegfront révén kellemes hőmérsékletben, de nagy szélben került sor.

Amellett, hogy az előző fordulóban a 13. kiemelt amerikai Sam Querreyt ejtette ki Fucsovics, az is növelhette az önbizalmát, hogy idén január 1-jén már találkozott Kickerrel, és az indiai Púnában 6:0, 6:3-ra elverte – bár az argentin erre azt mondta nekünk, hogy a magaslaton nem érezte jól magát, tehát az eredmény nem mérvadó…

Itt, Melbourne-ben kezdetben mindketten hozták az adogatásaikat, és viszonylag magabiztosan, egyedül Fucsovicsnak adódott egy bréklabdája, de az is kihasználatlan maradt.

A második viszont már nem.

Ekkor 4:3-ra vezetett a magyar játékos, és 40–30-ra is, mire a következő labdamenetben Kicker nem ütött vissza egy labdát – pedig nem volt különösebben nehéz, ott hevert az ütőjén –, mert úgy vélte, hogy kint volt. Challenge-et kért, ami viszont bizonyította, hogy Fucsovics ütése igenis érvényes területen landolt, úgyhogy az argentin bukta a challenge-ét, vele a pontot, vele a gémet, és gyakorlatilag a szettet is, mert Fucsovics simán hozzátette a saját adogatását, így 6:3-mal lett övé az első felvonás.

A saját butasága meg is fogta az argentint, mert a második játszma elején azonnal elbukta a következő adogatójátékát, mire Fucsovics természetesen hozta a magáét, úgyhogy máris 2:0-nál tartottunk.

Kicker elkezdett morogni a világra, majd 2:1 után a kispadon cipőt cserélt, levette a bal zokniját, nagylábujjat vizsgált, orvosért küldetett – szóval, akadtak gondjai bőven.

Fucsovicsra mindez nem volt semmilyen hatással, harmincra, semmire, tizenötre hozta az adogatójátékait, majd stílusosan újabb brékkel 6:3-mal lezárta a második szettet is!

A harmadikat rutinszerű adogatójákkal nyitotta, majd szinte menetrendszerű brékkel folytatta, amihez Kicker a szokásosnál is többet segített, hiszen megint challenge-elgetett, de megint rosszul, majd ütött egy kettős hibát is. Tökéletesen jellemzi az állapotokat, hogy egyfelől a magyar tábor a Querrey elleni meccs után immár öblösebben kántálta a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság hurráhangulatára emlékezve, hogy „Az éjjel soha nem érhet véget”, aztán mikor Kicker kivételesen okkal challenge-elt, akkor az egész stadion őrjöngve tapsolt neki.

De aztán csak Fucsovicsnak járt az ünneplés, mert káprázatosan teniszezett, szórta az ászokat, a saját adogatásait alanyi jogon nyerte, de a biztonság kedvéért azért brékelgetett is, úgyhogy 6:2-vel betakarította a harmadik szettet is, azaz bejutott a legjobb 16 közé!

Ez történelmi tett – erről bővebben keretesünkben –, ráadásul a nyolcaddöntőben a címvédő svájci Roger Federer lehet az ellenfele, ha este kiejti a francia Richard Gasquet-t.

MIT JELENT EZ A SIKER?
…a 128-as főtábla 1982-es bevezetése óta az első magyar férfijátékos, aki az Australian Openen a legjobb 16-ba jutott – Baranyi Szabolcs nyolcaddöntőzött 1973-ban, de akkor még 64-es volt a főtábla.
…az első magyar 2004 óta, aki az Australian Openen a legjobb 16-ba jutott, akkor Kapros Anikó nyolcaddöntőzött.
…az első magyar férfijátékos Taróczy Balázs 1984-es Roland Garros szereplése óta, aki Grand Slam-tornán a legjobb 16-ba jutott, a teljes open érában pedig a negyedik Gulyás István (1968, 1969, 1971, Roland Garros), Baranyi (1973 Australian Open; 1973, Wimbledon) és Taróczy (1976, 1980, 1981, 1984, Roland Garros; 1980, Wimbledon) után.
…az első magyar, aki Grand Slamen a legjobb 16-ba jutott Szávay Ágnes 2009-es Roland Garros-nyolcaddöntője óta.
…pályafutása során harmadszor nyert egymás után három Tour-szintű meccset.
(Forrás: ATP)

forrás: nemzetisport.hu

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (55 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ:
Fucsovics (magyar)–Kicker (argentin) 6:3, 6:3, 6:2
Thiem (osztrák, 5.)–Mannarino (francia, 26.) 6:4, 6:2, 7:5
Sandgren (amerikai)–Marterer (német) 5:7, 6:3, 7:5, 7:6

Hirdetés