Connect with us

Nadal közel öt órás meccs után elődöntős

ATP

Nadal közel öt órás meccs után elődöntős

A szemszögéből katasztrofálisan alakuló első játszma ellenére Rafael Nadal öt szettben, közel ötórás küzdelemben legyőzte az osztrák Dominic Thiemet a US Open negyeddöntőjében, és ezzel bejutott a legjobb négy közé. Ellenfele a 2009-es US Open-bajnok Juan Martín del Potro lesz, aki négy játszmában győzte le az amerikai John Isnert.

Ez volt a harmadik alkalom Rafael Nadal pályafutása során, hogy 0:6-tal kezdett egy mérkőzést Grand Slam-versenyen (mindössze hét pontot szerzett!) – az volt a kérdés, hogy ugyanúgy elveszíti-e ezt is, mint a korábbi kettőt (a 2004-es US Openen Andy Roddick, a 2006-os wimbledoni fináléban Roger Federer győzte le viharos kezdés után).

Nos, nem veszítette el, pedig – alighanem az újfent rendkívül forró és párás idő is szerepet játszott ebben – korántsem volt hibátlan a játéka a folytatásban.

A második játszmában 4:3-nél brékelt, és bár ő is bukta a következő adogatógémjét, egy újabb brékkel, az első lehetőségét kihasználva behúzta a szettet (6:4).

A harmadik játszmában a hetedik gémben jött a brék, de ennek a rámenős teniszt bemutató, pazar alapvonali ütésekkel támadó Dominic Thiem örülhetett, és mivel az osztrák nagy küzdelemben hozta a saját szerváit is, egygémnyire volt az újabb játszmagyőzelemtől. Csakhogy a következő négy játékot a feltámadó Nadal nyerte meg! 6:5-nél az addigi leghosszabb játék zajlott, a spanyol a harmadik játszmalabdáját használta ki (7:5).

A negyedik játszmában, noha Nadal nyerte az első gémet, Thiem ragadta magához a kezdeményezést (1:3), de a spanyol idővel visszabrékelt (4:4), sőt 5:4-nél meccslabdához is juthatott volna: 30:30-nál azonban óriásit hibázott, röptéjét a kiszorított ellenfél üres térfele helyett a hálóba vágta – meccslabda helyett Thiem jutott gémlabdához, és mivel a spanyol hullámvölgybe került, rövidítésben el is veszítette a szettet (4–7, 6:7).

A döntő játszmában 6:6-ig, ha nem is megerőltetés nélkül, mindkét fél hozta az adogatásait – 2:2-nél Thiem két bréklabdát hárított, 5:5-nél 0:40-ről jött vissza (mekkora lehetőségeket puskázott el Nadal!) –, így végül megint a rövidítésre maradt a döntés. A ráadás is hihetetlenül izgalmasan alakult. Thiem, bár rögtön az első adogatásából fogadópont lett, mindig visszakapaszkodott – egészen az első mérkőzéslabdáig… (7–5, 7:6).

Egy kis stat: Rafael Nadal 29. alkalommal jutott elődöntőbe Grand Slam-tornán, ezzel Ivan Lendlt maga mögött hagyva immár egyedül áll az Open Era vonatkozó ranglistájának negyedik helyén (ESPN).

A mérkőzés 4 óra 49 percig tartott – Nadal még sohasem vívott ilyen hosszú csatát a US Openen. Az előadás megnyúlásának alighanem következő ellenfele, Juan Martín del Potro örült a legjobban…

Juan Martín del Potro és a 2018-as wimbledoni bajnokságon elődöntőig jutó John Isner 12. alkalommal játszott egymással, Grand Slam-tornán viszont eddig csak egyszer találkoztak: az idei Roland Garros negyedik fordulójában az argentin három szettben nyert (6:4, 6:4, 6:4).

Isner most jobb esélyekkel szállt harcba, hiszen a világhírű szervajátékának sokkal inkább kedvező kemény borításon csaptak össze a felek, de így is csak egy szettet tudott rabolni Del Potrótól, aki a három és fél órás mérkőzésen bebizonyította, hogy jobb játékos a 210 centiméter magas amerikainál.

Az első szettben Del Potro 6:6-ig mindössze négy ki nem kényszerített hibát ütött, a tie-breakben viszont az egyik adogatása után fonák oldalon rontott, ami a játszmájába került: az 57 perces szett során kilenc ászt és 24 nyerőt ütő Isner egy minibrékkel 7–5-re megnyerte a rövidítést (6:7).

Az argentin játékos a második szettben a tökéletességet súrolva szervált, ráadásul Isner fizikai hullámvölgyét kihasználva sikerült hamar elvennie ellenfele adogatójátékát. Nem volt benne a játszmában, hogy Isner ebből a helyzetből felálljon, a második felvonásban összesen 15-ször rontott, miközben a dél-amerikai csak egyszer. Del Potro bő fél óra alatt megérdemelten egyenlített (6:3).

A harmadik szett végjátéka meghatározta a meccs kimenetelét, Isner ugyanis rengeteg energiát ölt abba, hogy megnyerje a rövidítést, de ez nem sikerült neki. Del Potro 7–4-gyel behúzta a tie-breaket – így 2–1-es szettelőnybe került –, majd a nagy hőség miatt beiktatott tízperces szünet után a negyedik játszma elején rögtön elvette Isner adogatását, kényelmes helyzetbe hozva magát.

Az amerikai 3:0-s hátrányban hárított két bréklabdát, majd 3:1-nél ő is eljutott egy bréklehetőségig, ám labdamenet közben könnyű hibát vétett – nem először a mérkőzésen… –, ezzel az utolsó esélye is elszállt a fordításra. Sőt, 5:2-nél adogatóként veszítette el a találkozót.

forrás: nemzetisport.hu

US OPEN, NEW YORK (53 000 000 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ:
Nadal (spanyol, 1.)–Thiem (osztrák, 9.) 0:6, 6:4, 7:5, 6:7 (4–7), 7:6 (7–5)
Del Potro (argentin, 3.)–Isner (amerikai, 11.) 6:7 (5–7), 6:3, 7:6 (7–4), 6:2

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Kommentek

Több innen: ATP

vegas

Csapat

Csapat-világbajnokság

Piqué tenisz világbajnokságot szervez!

By 2017. május 12. péntek

Csapat-világbajnokság

A szerb teniszezők nyerték a férfi csapat vb-t

By 2012. május 26. szombat

Csapat-világbajnokság

Cseh-szerb döntő a csapatvébén

By 2012. május 26. szombat
vegas

Bulvár

To Top